Alles over
vrijBRP
VrijBRP is niet zomaar een softwareplatform; het is de toekomst van burgerzakenbeheer in Nederland. Ontdek hoe wij gemeenten helpen om efficiënter, transparanter en innovatiever te werken.
VrijBRP is een totaal set aan software producten en componenten die samen het platform vrijBRP vormen. Met dit platform kan jouw gemeente het beheer uitvoeren voor de wet BRP en burgers van de best mogelijk dienstverlening binnen publiekszaken voorzien.
Op de pagina wat is vrijBRP leggen wij zo simpel mogelijk uit wat vrijBRP nu is.
De geschiedenis van vrijBRP
Procura was de pionier die aan het einde van de jaren '70 en het begin van de jaren '80 inzag dat de verwerking van papieren gegevens voor gemeenten zou gaan transformeren naar digitale verwerking op computers. In deze periode begon Procura, naast het uitgeven van standaard gemeentedrukwerk, met de ontwikkeling van software voor gemeenten. Dit omvatte onder meer software voor het beheren van persoonsgegevens ten behoeve van het bevolkingsregister.
In 1989 was Procura dan ook de eerste leverancier die haar software aangesloten heeft op de het toenmalige GBA netwerk. Wat in 1994 voor het in eerst in gebruik genomen werd en tot 2014 gehanteerd werd.
Fun fact: De eerste aangesloten gemeente was de gemeente "Wehl" (gemeentecode 0292), deze gemeente is per 1 januari 2015 na een herindeling opgegaan in de gemeente Doetinchem.
De daadwerkelijk start van de GBA is een feit. Procura Bevolkingsregister komt uit in de tweede grote versie.
De eerste versie van de Procura Burgerzaken Webapplicatie gaat live.
Procura Burgerzaken is gereed in de vierde generatie en is klaar voor de nieuwe BRP wetgeving.
Procura lanceert vrijBRP geeft het gebruik en de broncode van Procura Burgerzaken vrij. VrijBRP is geboren is vanaf nu beschikbaar als open source oplossing voor gemeenten.
Nu en in de toekomst
Over deze looptijd van digitalisering is er ook een nieuwe realiteit ontstaan tussen markt en overheid. Namelijk de samenwerking tussen gemeenten en IT-leveranciers. In deze ruim 30 jaar is er ogenschijnlijk een situatie ontstaan die in de toekomst verandert moet worden. Vanuit het ministerie van Binnenlandse zaken en in uitvoering door VNG Realisatie zijn in 2020 de Common Ground architectuupprincipes gelanceerd. Met deze principes is het de bedoeling dat Nederlandse gemeenten duurzamer kunnen innoveren op IT gebied en de afhankelijkheid van IT-leveranciers minder groot worden.
Waar staat vrijBRP nu?
Op 21 februari 2021 heeft Procura besloten om het gebruik en de broncode van vrijBRP vrij te geven aan gemeenten. Dat betekent dat het beheer van de BRP met vrijBRP nu op een transparante en vrije manier kan plaatsvinden, onder andere omdat de licentievorm (EUPL 1.2) van vrijBRP nu dit toe laat.
Procura heeft dit besluit genomen, omdat het tijd is dat markt en overheid nieuwe samenwerkingsvormen ontwikkelen en de IT-uitgaven van de overheid maatschappelijk verantwoordelijker kan plaats vinden.
Dus niet alleen de overheid moet het Europees-/ Rijksbeleid omarmen ook leveranciers moeten dit doen.
Op dit moment maken negen gemeenten gebruik van vrijBRP; namelijk Haarlem, Zandvoort, Maastricht, Zoetermeer, Sittard-Geleen, Vlaardingen, Noordenveld, West Maas en Waal, Nijmegen.
De ambitie van vrijBRP is in de komende jaren de vrijBRP te laten groeien, samen met gemeenten en marktpartijen verder te bouwen aan het beste Burgerzaken platform van Nederland. En dit tegen maatschappelijk verantwoordde kosten voor de overheid.
Uitbreiding van het platform
Sinds de start van de open source strategie van vrijBRP tot nu (medio 2023) is vrijBRP gegroeid, mede omdat de markt hier om vraagt.
Waar Procura Burgerzaken tot 2021 bestond uit enkel de beheerssoftware voor de BRP is in de transitie naar vrijBRP gegroeid tot een volwaardig BRP platform met eDiensten, een MijnGemeente omgeving, een uitgebreide rapportage module INZICHT en een integratie component in de Common Gateway.
SAMSON EVERTSZ,
vrijBRP tester bij Procura
VrijBRP is een kwalitatief volwaardig alternatief voor iBurgerzaken en Centric Burgerzaken (Key2Burgerzaken), maar wij zijn wel anders.
Doe jij mee?
vrijBRP is van iedereen, want vrijBRP is open source. Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van dienstverlening aan inwoners op het gebied van Burger- of Publieks zaken? Meld je dan aan en doe met ons mee.
Doe mee als:
Weet jij alles van burgerzaken en wil jij jouw kennis delen op verschillende vlakken?
Weet jij alles van common ground, burgerzaken of ben je gewoon een kei in developen en wil je bijdragen aan dit maatschapelijke succes?
Geloof je in de kracht van samen en wil je zelf groeien met jouw oplossingen en/ of diensten?
Meld je aan en werk mee aan de vrijBRP roadmap
VRIJBRP IS COMPLEET
- Alle 13 BRP modules
worden ondersteund
- Jaarlijkse RvIG toetsing
- AVG en BIO proof
- Standaard templates voor documenten
- Documentcreatie
Geintegreerd met alle Zaak- en DMS systemen (op basis van standaard koppelvlakken)
- vrijBRP is zaakgericht opgezet
- Zowel inwoners als
ambtenaren ervaren een optimale gebruikersondersteuning
- Ondersteunt alle standaard koppelvlakken (StUF, API's en meer)
- Iedereen kan code en plugins toevoegen
- Van complexe BRP vraagstukken tot automatische (groene) processen
- Continu verbeteren van proces en finetunen zonder extra kosten
- Haven ready (hoge uptime garantie)
- Klantbeoordeling > 8
Overstappen naar vrijBRP?
Digitalisering biedt gemeenten kansen om de dienstverlening toegankelijker en eenvoudiger te maken en zo het contact met inwoners te versterken.
VrijBRP biedt ze daarbij een robuuste basis.