Wat is vrijBRP?
VrijBRP is alles wat je als gemeente nodig hebt voor een open, toegankelijke en digitale basisregistratie Personenbeheer. En waarmee iedere gemeente de best denkbare dienstverlening op burger- en publiekszaken kan vormgeven voor inwoners.
Het software platform vrijBRP
VrijBRP is het gereedschap wat een inwoner nodig heeft om zaken te regelen met de gemeente. En voor de gemeente het gereedschap om aan de wet BRP te voldoen en uitstekende dienstverlening te bieden aan haar inwoners.
Balieapplicatie
De balieapplicatie wordt gebruikt door medewerkers van de afdeling burgerzaken om zaakgericht aanvragen van inwoners af te handelen.
Backoffice en koppelingen
Het fundament van vrijBRP. Dit bestaat uit meerdere software componenten. Met een beheerinterface heeft u als gemeente controle over de aansluitingen met de Landelijke Voorziening, RaaS, RDW en meer...
API's en integraties
Het platform vrijBRP is te onstsluiten met systemenen van derden. Zowel binnen- las buitengemeentelijk. Uiteraard om eenmalige registratie en meervoudig gebruik van data en data bij de bron halen te faciliteren.
VrijBRP ondersteunt alle standaard afgesproken Nederlandse koppelstandaarden, maar biedt ook API's met toepassingen speciaal voor vrijBRP.
eDiensten en MijnGemeente
Voor de inwoner zijn er verschillende digitale dienstverleningsopties die de inwoner optimaal faciliteert. Optimaal, toegankelijk en precies zoals het past bij de inwoner, dat is ons streven.
De kracht van vrijBRP
Betrouwbaar
Een robuust platform met toegewijde ondersteuning. Hiermee is vrijBRP een stabiele en vertrouwde oplossing voor elke gemeente.
Efficiënt
Verhoog de productiviteit en optimaliseer jouw BRP workflows met een zaakgerichte balieapplicatie en gestroomlijnde tools.
Flexibel
Door de open-source publicatie biedt vrijBRP transparantie en de flexibiliteit om een op maat gemaakt ecosysteem te creëren.
Toegankelijk
Een inclusief ontwerp maakt vrijBRP gebruiksvriendelijk en bereikbaar voor inwoners en burgerzaken specialisten.
Innovatief
Modern opgezet platform, klaar voor constante vernieuwing. Hiermee positioneert vrijBRP gemeenten als het modernste platform in de markt.
Veilig
Voldoet aan BIO en RvIG eisen. HAVEN proof en daarmee qua hosting overal te implementeren. ISO27001 en ISO9001 gesupport door implementatiepartners.
Het vrijBRP platform is dus compleet
Elk component heeft een specifiek doel en specifieke functionaliteit. Klik op het blok van het component om meer informatie te kunnen lezen.
MijnGemeente
Een persoonlijke omgeving met gepersonaliseerde informatie en taken voor de inwoner.
INZICHT
INZICHT in de status van je BRP, proactief beheer van data en performance van het BRP-team.
Koppelingen en integraties
Standaard koppelingen en maatwerk aansluitingen met beschikbare API's.
Een open source platform en waardevolle community in één.
Waar gedeelde broncode gemeentelijke data ontsluit en een levendige community samenwerkt aan een open, toegankelijke en digitale basisregistratie.
Meest gestelde vragen over vrijBRP
Software oplossingen voor burgerzaken, dat is meer dan alleen een applicatie. Daarmee is het misschien wel een complex. Met deze FAQ beantwoorden we meest gestelde vragen over vrijBRP.
Nou, al enige jaren werken we (gemeenten en leveranciers) volgens de architectuur principes van de VNG. Eerst GEMMA en nu Common Ground. In deze principes valt de zogezegde scheiding tussen applicatielagen om de werking, innovatie, doorontwikkeling en beheer zo eenvoudig mogelijk te maken. Een belangrijke reden hiervan is ook dat gemeenten flexibel kunnen zijn en vendor lock-in tegen gegaan wordt.
Shift2 als initiatiefnemer van vrijBRP heeft de common ground architectuur principes in haar organisatiestrategie omarmd en vond ook dat er daad bij woord gevoegd moest worden. De eerste stap van Shift2 was dan ook om Procura Burgerzaken Software (ProWeb) open source beschikbaar te stellen in 2021.
Als Markt en Overheid dus samen aan de slag moeten en samen open source en de andere common ground principes moeten gaan adopteren, dan is dus vrijBRP dus het voorbeeld waarin een marktpartij de handschoen op durft te maken. En van een closed source licentiemodel, naar een open source licentie model durft te gaan! Shift2 hoopt andere marktpartijen te inspireren met deze stap en te helpen door als eerste marktpartij kennis en ervaring op te doen die het voor andere marktpartijen eenvoudiger maakt om de stap te zetten.
De vraag die wij vaak horen, is vrijBRP echt een alternatief voor Centic Burgerzaken en Pink Roccade’s iBurgerzaken? Ja, zelfs nog het is het enige alternatief voor deze twee andere burgerzaken platformen. Gemeenten als Maastricht, Haarlem, Nijmegen, Sittard-Geleen, Zoetermeer, Zandvoort, West Maas en Waal, Noordenveld en Vlaardingen werken al tijden zeer succesvol en zeer tevreden met vrijBRP.
Ps: door over te stappen naar vrijBRP kan jouw gemeenten jaarlijks ook nog eens bijna 50% besparen op de structurele BRP software kosten.
Wil jij meer informatie over het overstappen naar vrijBRP? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.
VrijBRP is geen nieuw systeem, als in, de geschiedenis gaat met vrijBRP terug naar de jaren 80. Dat is het moment dat vrijBRP zijn ontstaan had doordat Procura met ProBev (Procura Bevolkingsregister) begon. De geschiedenis van vrijBRP als bewezen BRP oplossing gaat dus al wat verder terug.
Maar! VrijBRP is wel het modernste BRP systeem op de markt. Met de open source gang van vrijBRP (feb 2021) hebben verschillende implementatiepartners en gemeenten keihard gewerkt om het platform en alle software componenten te moderniseren volgens de architectuurprincipes van common ground. Zo draait vrijBRP op een HAVEN cloud opzet, is alles aan te sluiten met API’s, is de database opzet gemigreerd naar open source (geen dure en oude database opzet of mainframes bij vrijBRP), zijn er e-diensten aangesloten en wordt as we speak het kerncomponent de balieapplicatie volledig aangepakt en opgefrist.
1. De databaselaag: het vrijBRP platfom bestaat uit een zakendatabase, BRP (PL) database en een selectiedatabase. In de zakendatabase wordt procesinformatie opgeslagen. In de BRP database de persoonsgegevens die gekoppeld zijn aan binnen en buitengemeentelijk berichten verkeer als RViG. De selectiedatabase is een geanonimiseerde database voor rapportage doeleinden.
2. De beheerlaag; deze laag bestaat uit alle back-end beheer oplossingen en API’s om de verwerking van proces en persoonsinformatie te kunnen uitvoeren.
3. De integratielaag: deze laag bestaat uit meerdere componenten om het binnen- en buitengemeentelijke berichtenverkeer te stroomlijnen en in te richten. Een belangrijk component is de common gateway die vrijBRP kan gebruiken om informatie van en naar vrijBRP veilig en slim te verwerken. Een meer gedetailleerd document van de componenten kan aangevraagd worden via ons contact formulier. In dit document vind je implementatie-advies en implementatie partners.
4. De proceslaag: deze laag bestaat uit componenten voor de gebruiker van de gemeenten op regie, beheer, analyse en uitvoering van de BRP te kunnen doen. Een belangrijk component is de balieapplicatie, de applicatie van vrijBRP waar gebruikers aan de balie en in de specialistische burgerzaken rollen/ teams mee werken. In deze applicatie komt alles samen, van identiteitscontrole tot verwerking, van betalen tot document uitgifte, van automatische procesafhandeling tot complexe processen met een kennisbank direct voor handen voor de BRP specialist.
Een ander belangrijk component is vrijBRP Inzicht, de rapportage en analyse tool van vrijBRP die inzicht geeft in BRP data en proces data. Ideaal voor de verbertering van de BRP kwaliteit en het proces.
5. De interactielaag: online dienstverlening is ook in Burger- en Publiekszaken niet meer weg te denken. Elke gemeente heeft wel een digitaal dienstverleningsbeleid geformuleerd. Met vrijBRP zijn al Burgerzaken processen, waar het mag, ook digitaal door een inwoner aan te vragen, te volgen en bij te werken. Bij het vrijBRP platform zijn er tal van opties op ediensten beschikbaar, standaard geleverd bij vrijBRP en geleverd door implementatiepartners als Procura-SIM, Kodision en gemeente Haarlem.
Een ander belangrijk component is de MijnGemeente omgeving, ook deze is standaard beschikbaar bij vrijBRP, maar vrijBRP is ook te koppelen aan andere mijn gemeenten oplossingen die de markt biedt. Het MijnGemeente component is het persoonlijk interactie portaal bij vrijBRP waar inwoners (na inloggen met DigiD) gepersonaliseerde informatie krijgt, zaken direct kan regelen, lopende en afgeronde processen kan volgen en taken kan afhandelen. Denk hierbij aan het toestemming geven bij inwoning of het toevoegen van documenten bij een lopende zaak.
Goede vraag, klinkt nog al holostisch en abracadabra zo’n open source BRP platform! Goed nieuws, want op de “Hoe werkt vrijBRP” pagina willen wij per burgerzaken of publiekszaken thema uitleggen.Per thema kan je ook zien hoe de verschillende onderdelen nu precies werken.
Uiteraard is het ook mogelijk een uitgebreide kennismaking en demo te plannen, dan neemt één van onze implementatiepartners jou en jouw organisatie helemaal mee in de wereld van vrijBRP.
VrijBRP voor een burgerzaken medewerker is uniek door de ondersteuning die het platform biedt aan de burgerzaken medewerker. VrijBRP is opgezet vanuit het zakenprincipe en dat betekent dat elk verzoek of aanvraag als proces in stappen afgehandeld wordt. Hierdoor heeft de burgerzaken medewerker in elke zaak direct de juiste informatie voorhanden om controles en taken uit te voeren. Hierdoor is de medewerker zeker van zijn zaak, worden complexe zaken ook eenvoudig en kan een inwoner sneller geholpen worden. Zowel direct aan de balie, via selfservice door inwoner online als de specialistische zaken. De flow is direct ondersteunend in elke situatie en een burgerzaken kennisbank van SDU Vind of Handboek Amsterdam is ook direct op de juiste plek beschikaar.
Waarom is dit anders, de twee andere burgerzaken platformen zijn meer persoonlijstgericht en minder ingericht op de zaak. Overigens; dit kan met vrijBRP ook, wij weten dat sommige burgerzaken medewerkers dit ook fijn vinden.
Er is nog veel meer te vertellen, maar misschien is het dan handig om een kennismaking en demonstratie te plannen? Plan deze direct in.
VrijBRP kent implementatiepartners voor verschillende componenten en diensten;
- Hosting: vrijBRP is qua hosting gebaseerd op de HAVEN standaard. Dit betekent dat in theorie iedereen de hosting op zich kan nemen en zijn eigen security principles kan toepassen. Onderstaande partners leveren op dit moment een bewezen hosting van vrijBRP:
- Procura-SIM
- Gemeenten – op hun eigen hosting platform
- E-diensten: vrijBRP is aan te sluiten via API’s en de informatie en documentatie hierover is te vinden op GitHub. Onderstaande partners leveren op dit moment een bewezen e-dienst oplossingen met vrijBRP.
- Procura-SIM
- Atabix (Kodision)
- Conduction
- Gemeente Haarlem
- MijnGemeente omgevingen: in de volksmond ook wel een PIP genoemd zijn er in verschillende verschijningsvormen op de markt. Net als bij de e-diensten geldt dat vrijBRP via API’s te ontsluiten is. Welke MijnGemeente omgevingen zijn momenteel bewezen aangesloten op vrijBRP?
- MijnGemeente van Procura-SIM
- The Progressive WebApp van gemeente Den Haag – (in ontwikkeling)
- Rapportage componenten: analyseren en rapporteren over de BRP is essentieel in de bedrijfsvoering van gemeenten. VrijBRP kent hierom ook verschillende rapportage aansluitmogelijkheden op de selectiedatabase.
- Selecties en overzichten in vrijBRP (inclusief in vrijBRP)
- vrijBRP INZICHT – door Procura-SIM
- Aansluitingen op BI-tool, zoals PowerBI of Cognos door gemeenten zelf
- Integraties: de BRP is het kloppend hart van een gemeentelijke organisatie en vraagt hierom zowel in de implementatie als beheerfase technische en functionele kennis en ervaring t.b.v. integraties. Deze partners hebben bewezen kennis en ervaring met vrijBRP op het gebied van integraties.
- Procura-SIM – als grondlegger van vrijBRP is kennis en alle mogelijkheden van intergraties geen uitdaging. Al meer dan 20 jaar legt Procura-SIM integraties voor het vrijBRP platform.
- Conduction – samen met Procura-SIM grondlegger en initiatiefnemer van de Common Gateway. Roept jij integratie, API en common ground? Dan is Conduction zeker een implementatiepartner die bij jou past.
- Provato – Provato heeft integraties gelegd en ondersteunt in de beheerfase bij gemeente Nijmegen. Zij hebben daar de koppeling gelegd met Centric mid-office systemen als Key2DDS. Dus wil je ondersteuning in de aansluiting van vrijBRP op jouw datadistributie of ESB? Dan is Provato de ideale partner.
- Implementatie, training en advies: vrijBRP is een geavanceerd software platform voor burgerzaken en publiekszaken. Maar de software is ondersteunend aan mensen en processen. Het is daarom essentieel om bij de implementatie, beheer en verbetering van jouw burgerzaken performance om naast goede software ook continu aandacht te hebben voor mensen (ambtenaren en inwoners) en processen. Daarom zijn er meerdere implementatiepartners aangesloten bij vrijBRP.
- Procura-SIM – voortgekomen uit Procura en SIM en de grondlegger en intiatiefnemer van vrijBRP. Bij Procura-SIM werken meerdere BRP specialisten die alles weten van vrijBRP en kunnen voorzien in training en advies. Daarnaast heeft Procura-SIM meerdere ervaren projectleiders en consultants in dienst om de technische en functionele implementatie en beheer taken te kunnen begeleiden.
- Conduction: Conduction is een integrator en innovator specialist op het gebied van common ground. Zij kunnen adviseren en implementatie werkzaamheden uitvoeren over de implementatie en beheerfase van vrijBRP in een common ground ecosysteem.
- JCC Software: de implementatiepartner voor klantgeleiding, afspraken, betalen en personeelsplanning. Naast softwarespecialist op deze onderdelen ook kennispartner voor burgerzaken en publiekszaken teams.
- ICTrecht: specialist op juridische IT vraagstukken voor de Nederlandse overheid en hierbij adviseur over de implementatie van jouw BRP volgens een open source licentiemodel. Ja, dit werkt anders.
- Tiltshift: ervaren projectleiders en adviseurs in digitale transformatie, die project- en changemanagement begeleiding kunnen doen in de implementatie en verbetering van vrijBRP.
- NCOD: NCOD ondersteunt de publieke sector met sterke professionals (detachering), praktijkgerichte adviezen (advisering) en vakgerichte opleidingen.
Het platform van vrijBRP is open source, dit betekent een aantal zaken. Maar, om vrijBRP zit een community van gemeenten, marktpartijen en andere betrokkenen. De community is hier op deze website te vinden. Ben jij nu nog geen lid van de community als implementatie, maar heb je wel interesse om aan te haken? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken met de vrijBRP community.
Op elke productpagina wordt er ook verwezen naar specificaties en meer technische informatie. Uiteraard kan je altijd ook contact opnemen met ons voor specifieke vragen of de vrijBRP architectuur whitepaper aanvragen.
VrijBRP is één van de drie goedgekeurde BRP platformen in ons land. Het platform wordt jaarlijks op veiligheid en conform de baseline informatiebeveiliging, het platform wordt jaarlijks via schouwing en toetsing getoetst door het RvIG, het platform is ISO27001 (en in 2024 ISO27002) en ISO9001 gecertificeerd, het voldoet aan alle AVG compliancy zaken en de implementatiepartners voldoen eveneens aan de hoogste standaarden die nodig zijn om een BRP platform in Nederland te kunnen leveren.
Op wet- en regelgeving zorgt Procura-SIM namens de community op dit moment voor de borging van de wettelijke BRP aanpassing in het platform. De community en de beheerders van de community kunnen dit in de toekomst eventueel op een andere manier vormgeving. Procura-SIM biedt als bedrijf al meer dan 51 jaar contuïniteit aan gemeenten en zij zijn dat zeer zeker ook nog heel lang van plan om te blijven doen.
Procura-SIM is al sinds 1989 kennis- en adviespartner voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en het RvIG. Wettelijke aanpassingen en de eventuele technische consequenties in de BRP worden mede dankzij hun advies ingevoerd en gepland. Dichter op de bal kan je dus eigenlijk niet zitten met vrijBRP.
Niet gevonden wat je zocht?
Of wil je meer informatie over vrijBRP? Neem contact met ons op.
Meer over vrijBRP
Casestudies
Verhalen en ervaringen van gebruikers
Ervaringen en toepassingen van vrijBRP in de gebruik. Dat zegt misschien meer dan de opsomming van componenten en functies.
Wil jij jouw vrijBRP verhaal delen? Laat dit ons weten.
Het platform
Welke software maakt onderdeel uit van vrijBRP?
VrijBRP is niet één systeem, maar een set aan componenten van verschillende software componenten.
Er is zelfs op een aantal componenten een keuze te maken uit een aantal componenten.
Het ontstaan
De geschiedenis van vrijBRP in een notendop
VrijBRP is nieuw, maar toch zeker ook weer niet.
VrijBRP is op 21 februari 2021 gelanceerd als open source platform in , maar vrijBRP is de evolutie van Procura Burgerzaken en ProWEB.